Livliga diskussioner på näringslivsworkshopen

Berättar hanHon berättar

Det surrades friskt i publiken som nappade på de frågor programledare Navid Modiri ställde. Företagare, företagsfrämjare och politiker hade svårt att sluta prata. Några citat:

”Våga tänka annorlunda, håll i, håll ut och förfina! Se till att tidigt samverka mellan stat, kommun och näringsliv. Vi måste nå ut till arbetsgivare så att de vågar ta in lärlingar och praktikanter.” Människor måste få behålla sin självkänsla, då kommer också behovet att lära sig mer. Var inte konflikträdd, det är inte farligt att tycka annorlunda.”

Jonas Berg, ICA-handlare i Södertälje, Årets europé 2016

”Besöksnäringen behöver 50 000 jobb till år 2020, jobb som inte kräver högskoleutbildning. Nu behöver vi navigera med hjärtat och branschen måste själv våga rekrytera nyanlända. Integration börjar i den lilla skalan, med jobb och möten.”

Per Keller, Clarion Hotel, tidigare hotellchef i Nyköping, nu i Stockholm

”Det statliga regelverket har tyvärr inte förändrats så mycket, det är svårt att förstå de olika reglerna till och med för oss på Arbetsförmedlingen. Men vi har många projekt som riktar sig till olika grupper och vi behöver företagare som vågar öppna sina sinnen för att hitta kompetenserna – de finns!”

Mats Karlsson, Arbetsförmedlingen Nyköping

”Syrien är ett land med många högutbildade. Själv är jag jurist men det är svårt för mig att börja om med juridik i Sverige. Vägen till integration går via språket och att våga söka jobb. Vi måste visa att vi kan. Ändra reglerna så att vi kan börja läsa språk direkt när vi kommer istället för att få vänta på uppehållstillstånd. Annars riskerar personer att tappa både energi och självförtroende.”

Alaa Wacka, Arbetsförmedlingen, Nyköping