augusti 19, 2016

Program

Samtalsfestival på temat Integration & Social sammanhållning

Forum Nyköping är öppet arrangemang som är tillgängligt för alla. Det finns en stor scen för nationella talare, paneldiskussioner, där kommer att finnas utställningar, en ”öppen” mindre scen, ett samtalskafé och allt sker utomhus under stora tälttak på Stora Torget.

Torsdag 18 augusti

Nu är det dags för näringslivsverkstad i Nyköping
10.00
Näringslivet kan göra skillnad! Navid Modiri leder en workshop för som handlar om jobb och inkludering. Söker du eller kan erbjuda jobb – kom då hit och delta! Det blir en garanterad och bra början på din dag. – Mer info ▼
Det är dags för lite näringslivsverkstad i Nyköping. Vi kommer här att vara tydliga och handlingskraftiga. Inga långa föreläsningar eller presentationer. Inga politiska floskler eller klyschor om hur det borde vara. Vi uppmanar till lösningar, handling och samarbete – för att tillsammans stärka integrationen i Sverige. Vi pratar med makthavare, presenterar arbets- och praktiksökande nyanlända direkt på scenen och lyfter fram initiativ som jobbar framgångsrikt med integration i Sverige. Kom och gör skillnad!
Invigning
12.00
Invigning av kommunalrådet Urban Granström och landshövding Liselott Hagberg
12.10
Flen Världsorkester bjuder på smakprov inför kvällens konsert
12.20
Inledning av Lars Trägårdh, författare, professor i historia – Mer info ▼
Lars Trägårdh är professor i historia vid Ersta Sköndal högskola, Stockholm. Hans forskning, som till stor del bedrivits i USA men under senare år också i Sverige, kretsar kring olika aspekter av välfärdsstaten och det civila samhället.
Vägen till en mer inkluderande arbetsmarknad – hur ser den ut?
Vad är det för trögheter som hindrar vissa och inte andra? Forum Nyköping 2016 i augusti sätter fokus på frågor som rör bland annat jobb, företagande och sänkta eller icke-sänkta trösklar.
12.45
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör SvD – Mer info ▼
Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare varit Senior Fellow på tankesmedjan FORES, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv, rådgivare på JKL och förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet 2000–2002. 2003 var hon bosatt i stadsdelen Rosengård i Malmö för att lära sig mer om det omtalade området. Hennes erfarenhet resulterade i boken Vem kastar första stenen. Denna fick en uppföljare i en andra bok 2013, I rörelse. Möten i Rosengård. Lifvendahl var under flera år volontär i Stockholms Stadsmission och var ledamot av styrelsen. Hon har varit vice ordförande i Ung Företagsamhet och styrelseledamot i Skattebetalarnas Förening samt Svenskar i Världen.
13.10
Erik Zetterlund, VD Oxelösunds hamn & Lena Miranda, VD Mjärdevi Science Park – Mer info ▼
Lena Miranda är VD för Mjärdevi Science Park AB i Linköping. Hon har arbetat som chef för affärsutveckling och marknadsföring i Industrikompetens i Östergötland AB. Dessförinnan har hon drivit företaget Skill Scandinavia.lare. Erik Zetterlund är ordförande i Östsvenska handelskammaren, VD för Oxelösunds hamn.
13.35
Benny Carlsson, Professor, Ekonomisk Historia vid Lunds Universitet – Mer info ▼
Benny Carlsson är professor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Hans forskning har främst kretsat kring ekonomisk och social idéhistoria och politik med fokus på spridning mellan Tyskland, USA och Sverige. Det senaste årtiondet har somaliska flyktinginvandrares ekonomiska integration i USA och Sverige varit ett återkommande tema. Carlson driver för närvarande ett projekt om somaliska företagare i USA, Storbritannien och Sverige finansierat av Familjen Kamprads stiftelse och kommer att tala på det temat.
14.00
Martin Klepke, politisk redaktör Arbetet – Mer info ▼
Martin Klepke är politisk redaktör och ledarskribent för tidningen Arbetet. Som journalist har han tidigare främst skrivit om arbetsmarknad och ekonomi och har arbetat på Expressen, Aftonbladet och Länstidningen Södertälje. Han medverkar regelbundet i Sveriges Radios Godmorgon världen. Inför valet 2014 gav han ut boken Ultimatum – argument för en ny politik. I boken Tackla hatet av Rebecka Bohlin, träder Martin Klepke fram och berättar om sin utsatthet för näthat och hot.
14.25
Paneldiskussion – Vad är det för trösklar som hindrar vissa att få jobb och inte andra? Diskussionen handlar om jobb och företagande.
Info kommer…
Integration – vad menar vi egentligen med det?
Många pratar om vikten av inkludering eller integration medan andra talar om assimilering. Vad menar vi egentligen och vad vill vi åstadkomma? Forum Nyköping 2016 sätter fokus på sådant som behövs för att samtalet & samhället ska hänga ihop.
15.00
Nalin Pekgul, sjuksköterska, fd. politiker (S), författare – Mer info ▼
Nalin Pekgul, sjuksköterska, f.d. riksdagsledamot (S), författare till boken ”Jag är ju svensk” från år 2014, tillsammans med maken Cheko Pekgul. I boken berättas om de ökade motsättningarna mellan konservativa muslimer och de mer liberala eller sekulära. Problemet med att sakna en tydlig nationell identitet och tillhörighet diskuteras. I Tensta är arbetslösheten hög och det finns många fördomar som skapar spänningar mellan olika grupper. Nalin Pekgul talar om en våg av fundamentalism i förorterna, som sprider sig. Den islamistiska väckelserörelsen växer sig allt starkare och en av strategierna är att liera sig med vänstern.
15.25
Khalid Khayati, REMESO, Linköpings universitet. – Mer info ▼
Khalid Khayati är statsvetare och fil. Dr. i etnicitet. För närvarande jobbar han som universitetslektor vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur (ISAK), Linköpings universitet. Forskningsmässigt samarbetar han med Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO). Migration, diaspora, transnationalism, etnicitet är bland de begreppsområden som ingår i hans forskning. I sin forskning brukar Khayati understryka migrationens positiva och dynamiska aspekter.
15.50
Mohamed Gulied, Chef för kriminalvårdsanstalten Bondängen i Mariefred. – Mer info ▼
Mohammed Gulied är Chef för fångvårdsanstalten Bondängen i Mariefred och ursprungligen från Somalia.
16.15
Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer – Mer info ▼
Pieter Bevelander är professor vid Institutionen för internationell migration och etniska relationer (IMER) vid Malmö högskola. Hans forskningsintressen är breda och handlar om allt från arbetsmarknadsintegration, socialt kapital, politisk integration av invandrare och attityder gentemot invandrare. De senaste åren har Pieter Bevelander hållit på med frågor kring kvotflyktingars arbetsmarknadsintegration, betydelsen av naturalisering på valdeltagande och arbetsmarknadsintegration och ungdomars attityder gentemot islam och muslimer.
16.40
Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Mälardalens högskola – Mer info ▼
Niclas Månsson är professor I pedagogik med inriktning mot lärarutbildningen sedan 2016 och företräder forskarutbildningsämnet didaktik sedan 2013. I sin forskning fokuserar Månsson skola, mångkulturalitet och social rättvisa och författare till boken Varför finns det främlingar? Den sociala konstruktionen av oönskade människor (Liber 2010). Han tänker tala om lärarutbildningen och dess relation till det mångkulturella samhället: http://www.mdh.se/ukk/personal/pea/nm01
17.00
Paneldiskussion – Vissa betonar inkludering och integration medan andra talar om assimilering. Vad menar vi egentligen och vad vi vill åstadkomma?
Vissa betonar inkludering och integration medan andra talar om assimilering. Vad menar vi egentligen och vad vi vill åstadkomma? Forum Nyköping sätter fokus på sådant som behövs för att ett samhälle ska fungera.
Presentationer
17.40
Presentation – Yomi Abiola – The Inclusionist – Mer info ▼
Yomi Abiola has carved a new niche in the fashion industry. The first African face for Maybelline cosmetics, Yomi has graced the pages of Vogue Italia, British Elle, Harpers Bazaar to name but a few. Whilst embarking on an international career, Yomi has merged two worlds and two passions by adding journalism to her repertoire. Enjoying both sides of the lens, She uses her perspective to fuel her mission of transforming the way beauty is perceived internationally. She is the founder of Stand Up For Fashion (STUFF) a platform that generates creative solutions to social issues within the fashion industry. She is a graduate of both Columbia School of Journalism and Sciences-Po Paris.
Presentation – Axfoundation – Maureen Hoppers – ”Öppna Dörren” – Mer info ▼
Maureen Hoppers arbetar som kommunikationssnavsrig för ÖppnaDörren vid Axfoundation med särskilt fokus på integration och mångfald. ÖppnaDörren hjälper etablerade och nya svenskar att mötas. Anmäl dig för något så enkelt som att fika, äta middag, träffas med barnen eller snacka jobb med någon som har en helt annan bakgrund än du. Inititativet omaffat Invitationsdepartementet, Kompis Sverige, Svenska med Baby och Yrkesdörren.
Presentation – Academicum – Agneta Wallin – ”Korta Vägen” – Mer info ▼
Korta Vägen – integrationsvinster i praktiken. Agneta Wallin är kommunikationsansvarig på Academicum. Tillsammans med Uppsala universitet och KTH arbetar Academicim med arbetsmarknadsprogrammet Korta Vägen i ett flertal städer i Sverige. Programmet vänder sig till nyanlända akademiker och innehåller språkundervisning och praktik. Arbetet med Korta vägen innebär vinster för såväl deltagare som näringsliv och samhälle. Läs gärna mer på: http://academicum.se/kortavagen/
19.30
Flens Världsorkester bjuder på gratiskonsert på stora scenen på Stora Torget.
Info…

 

Fredag 19 augusti

Välfärden – den liberala demokratin och dess ständiga utmaningar.
Var går gränserna för demokratiska fri- och rättigheter? Och vilka gränser har våra ”mänskliga rättigheter”? Vem vet? Forum Nyköping 2016 sätter fokus på utmaningar som demokratin och välfärdssamhället står inför.
10.00
Åke Göransson, generalsekreterare för SST – Mer info ▼
Åke Göransson är generalsekreterare för SST, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, tidigare vice styrelseordförande i Arbetsgivaralliansen och Katolska kyrkans samordnare i Sveriges kristna råd.
10.25
Johan Hassel, VD Global utmaning – Mer info ▼
Johan Hassel är VD för Global Utmaning sedan våren 2015 och har det övergripande ansvaret för tankesmedjans verksamhet. Han har tidigare varit generalsekreterare för den unga socialdemokratins international, IUSY och har arbetat som handläggare på Olof Palmes Internationella Center. Dessutom har han genomfört internationell tjänstgöring i Kosovo. Johan har studerat ekonomi och statsvetenskap vid Lunds Universitet och University of North Carolina at Chapel Hill.
10.50
Bi Puranen, forskare, författare, generalsekreterare vid WVS – Mer info ▼
Bi Puranen, forskare knuten till Institutet för Framtidsstudier samt Generalsekreterare för World Values Survey. Bi skrev en doktorsavhandling om Tuberkulos, hon har arbetat med frågeställningar kring Kvinnors hälsa och ungas värderingar. Hennes nu pågående arbete handlar om toleransens gränser.
11.15
Olle Wästberg, politiker, publicist, ledare för ”Demokratiutredningen” 2014 – Mer info ▼
Olle Wästberg har varit amanuens i statskunskap vid Stockholms universitet, arbetat på SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) och VD på Stiftelsen Aktiefrämjandet. Under åren 1983-91 var han VD för Dagspressen Marknadsinformation AB, generalkonsul i New York 1999-2004 och generaldirektör för Svenska institutet 2005-2010. Han arbetade 1973-76 som ledarskribent på Expressen och under åren 1993-95 chefredaktör, styrelseordförande 1996-99 i Sveriges radio. Han ledde 2014 års demokratiutredning.
11.40
Paneldiskussion – Välfärden – den liberala demokratin och dess ständiga utmaningar. Var går gränserna för våra demokratiska fri- och rättigheter? Och vilka gränser har våra ”mänskliga rättigheter”? Vem vet?
Info kommer…
Måste det öppna samhället leda till ökad polarisering, fragmentering och intolerans?
Inbegriper vår demokratiska frihet verkligen rätten att ge uttryck för hat och att kränka andra? Eller finns en gräns? Forum Nyköping 2016 sätter fokus på sådant som intolerans, hot och hat på nätet och i vår fysiska vardag.
12.20
Birgitta Ohlsson, politiker, feminist (L) – Mer info ▼
Birgitta Ohlsson är en tongivande feminist och liberal politiker. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2002 och var mellan 2 februari 2010 och 3 oktober 2014 både Sveriges EU-minister och demokratiminister. Hon har även arbetat som ledarskribent på flera tidningar såsom Dagens Nyheter, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens- Kuriren och Sundsvalls Tidning.
12.45
Rebecka Bohlin, författare och journalist, feminist – Mer info ▼
Rebecka Bohlin är frilansjournalist, författare och instruktör i feministiskt självförsvar. Aktuell med boken Tackla hatet Om näthat, hot – och hur du skyddar dig (Ordfront, 2016). Hon har tidigare utkommit med böckerna Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet (Tillsammans med Sara Berg, Ordfront, 2013) och De osynliga Om Europas fattiga arbetarklass (Atlas, 2012). Webbsida: rebeckabohlin.com
13.10
Hanna Gadban, samhällsdebattör, feminist, författare, ledarskribent – Mer info ▼
Hanna Gadban, samhällsdebattör, författare, skribent i SvD, beskriver i boken Min Jihad sitt sökande efter en liberal islam som är förenlig med ett tolerant samhälle. I boken redogör hon för de historiska rötterna bakom liberal islam och resonerar om vad i Koranen som muslimer bör betrakta som tidlöst och vad som är färgat av den tid det skrevs i och kan skalas bort. Hon ser samtida kristendom som föredöme för Islams modernisering.
13.35
Abd al Haqq Kielan, imam, ordförande Svensk islamisk samling – Mer info ▼
Abd al Haqq Kielan (عبدالحق كيلان), är imam och verksam vid Sabirin-moskén i Eskilstuna. Kielan är även ordförande i Svensk Islamisk Samling (SISAM), som organiserar muslimska församlingar med cirka 23 000 medlemmar och ständig sekreterare i Svenska Islamiska Akademien (SIA). Han arbetar för dialog och integration mellan muslimer och andra grupper i samhället. Kielan är ansvarig utgivare för tidskriften Minaret. Kielan är bland annat engagerad i arbete mot extremism bland muslimska ungdomar. Han har undertecknat det internationella Ammanbudskapet som syftar till att motverka extrema tolkningar av religionen genom tolerans och enhet.
14.00
Paneldiskussion – Måste det öppna samhället leda till ökad polarisering, fragmentering, intolerans, hot och hat? Ger vår frihet oss verkligen rätten att kränka eller sätta gränser för andra?
Info kommer…
Presentationer
15.00
Presentation – Volontärbyrån: Johan Dahlén – Vem är välkommen i föreningslivet? – Mer info ▼
Under föreläsningen ger Volontärbyrån tips om hur en kan synliggöra interna normer och göra sig av med förlegade uppfattningar och strukturer internt i föreningen. För att alla ska känna sig välkomna och ha möjlighet att engagera sig ideellt.
Presentation – Teskedsorden – Irupé Pozo Graviz – ”Varför känner sig en del som främlingar i sitt eget land?” – Mer info ▼
Från Teskedsorden medverkar Irupé Pozo Graviz som kommer att prata om verksamheten och fokusera på personliga berättelser om identitet och mångfald.
Presentation – RFSU – Kristina Ljungros – Sverige, första landet i världen med obligatorisk sexualundervisning – Mer info ▼
Kristina Ljungros är förbundsordförande för RFSU – Sverige var första landet i världen med obligatorisk sexualundervisning. En undervisning som historiskt har gjort skillnad men som är lika viktig idag. RFSU har i mer än 80 år bedrivit sexualupplysning i Sverige och tillsammans med våra partners runt om i världen och vet vilken nyckel det är för att kunna prata med unga om frågor om jämställdhet, makt och sexuellt utrymme. Alla unga i Sverige, oavsett hur länge man har bott här, har rätt till en bra sexualundervisning. Detta är emellertid en rättighet som många unga som kommer till Sverige har förnekats på grund av att de varit på flykt länge eller på grund av det globala politiska motstånd som finns mot ungas rätt till sexualupplysning. Och nu står vi inför en särskilt stor utmaning.
Presentation – Individuell Människohjälp (IM) – Elin Vestberg – Mer info ▼
Individuell Människohjälp (IM): är en svensk biståndsorganisation som funnits sedan 1938. Elin Vestberg kommer att tala om ”Språkfika – en mötesplats för ömsesidig integration”.
Presentation – Rädda Barnen, Ihsan Kellecioglu – ”På Lika Villkor” – Mer info ▼
Om hur barn och ungas situation ser ut i socioekonomiskt utsatta områden. Hur maktlöshet skapas och påverkar sådana barn.
Presentation – Svenska kyrkan – Maria Kjellsdotter Rydinger: ”Tro, hopp och fördom – religion som resurs i mötet med den andre”. – Mer info ▼
Maria Kjellsdotter Rydinger är präst i Svenska kyrkans och projektledare för ”Tillsammans för Sverige” som är ett treårigt projekt med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga i syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och extremism (se mer på http://tillsammansforsverige.fryshuset.se ).
Presentation – Svenska Röda Korset – Inger af Sillén: ”Människor på flykt – Röda Korsets arbete med integration”. – Mer info ▼
– vårt arbete på asylboenden, språkträning, läxhjälp, att vara medmänniska, familjeåterförening, psykosocialt stöd, arbete för att motverka rasism och främlingsfientlighet, Svenska Röda Korsets arbete riktat mot riksdag/regering/partiledare, vår krisberedskap (se mer på http://rodakorset.se ).
17.00
Avrundning
Info…
19.30
Weeping Willows ger gratiskonsert på scenen vid Stora Torget.

Begränsat antal platser i tältet, max 450 pers. på grund av säkerhetsskäl.

Andra programpunkter

Torsdag
08.00-17.00
Öppen scen – Där lokala och regionala aktörer har möjlighet att framföra korta och kärnfulla budskap. Läs mer om den öppna scenen och anmäl dig här.
08.00-17.00
Mitt möte med Sverige – Nyanlända ungdomar 14–17 år visar sina Sverigebilder. Arrangör: Nyköpings Fotoklubb
13.15-14.00
Filmen ”Mot alla odds” – två 17-åriga filmares upplevelser i Tanzania, visas i S:t Nicolai kyrka. Filmen är gjord av nyköpingsungdomarna Maja Glysing och Gustav Hofvander.
14.00-14.15
Andakt med tema ”Hemlängtan”, i S:t Nicolai kyrka.
Fredag
08.00-17.00
Öppen scen – Där lokala och regionala aktörer har möjlighet att framföra korta och kärnfulla budskap. Läs mer om den öppna scenen och anmäl dig här.
08.00-17.00
Mitt möte med Sverige – Nyanlända ungdomar 14–17 år visar sina Sverigebilder. Arrangör: Nyköpings Fotoklubb
13.15-14.00
Filmen ”Mot alla odds” – två 17-åriga filmares upplevelser i Tanzania, visas i S:t Nicolai kyrka. Filmen är gjord av nyköpingsungdomarna Maja Glysing och Gustav Hofvander.
14.00-14.15
Andakt med tema ”Hemlängtan”, i S:t Nicolai kyrka.
15.00
Kören Glädjen sjunger på Stora torget.
20.00-23.00
Nattkyrka – ”Alla får plats”, i S:t Nicolai kyrka. Musik, dans, vänner, möten, artister – av unga för unga.