juni 7, 2017

Medverkande

alexa-w-427x427Alexa Wolf, är prisbelönt TV-journalist, film- och reklamfilmsregissör. Hon är initiativtagare till det sociala mediaprojektet ”Kulturkrockkudde-K3” vars syfte är att genom humor och igenkänning ersätta fördomar och xenofobi med identifikation, empati, eftertanke – och en massa skratt. Alexa har arbetat länge med frågor kring makt, sex, kön och mångfald.
Alexander-stahle-1000x1000Presentation (pdf, 3 MB)
Alexander Ståhle
, stadsforskare och stadsplanerare, doktor i stadsbyggnad på KTH och VD för arkitektkontoret Spacescape. Landskapsarkitekt som forskar på hur städer och stadsplaner skapar attraktivitet, hållbarhet och rättvisa.
andreas-johansson-heino-1200x1200Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro och ingår i Timbros ledningsgrupp Han är fil. dr. i statsvetenskap och disputerade med avhandlingen Hur mycket mångfald tål demokratin? Demokratiska dilemman i ett mångkulturellt Sverige. författare till böckerna Gillar vi olika? Hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen och Farväl till folkhemmet. Han har tidigare arbetat som lärare och forskare vid Göteborgs univ.
anna_lindmanAnna Lindman, moderator, programledare på SVT och aktuell med serien Meningen med livet som har premiär 23 augusti. I snart 15 år har hon arbetat med livsåskådningsprogram bland andra Annas Eviga, Existens, Från Sverige till himlen, Döden, Döden, Döden och Den enda sanna vägen. Författare till Den där jävla döden och Opium för folket. Hon har studerat socialantropologi, religionsvetenskap, idé- och lärdomshistoria samt journalistik.
Anna_ThornPresentation (ppt, 11 MB)
Anna Thörn
, Divisionschef för Barn Utbildning Kultur i Nyköping. Hon har arbetat i olika roller på olika nivåer i både privat och offentlig verksamhet, framförallt med ledarskap och verksamhetsanalys med fokus på organisation, process och styrkebaserad utveckling. Ambitionen är alltid att lyfta fram möjligheter för ett nyfiket, hållbart och inkluderande samhälle – för alla.
Amineh_Kakabaveh12_foto-Jan-AkeErikssonAmineh Kakabaveh, Årets svensk och riksdagsledamot (v) sedan år 2008, fil mag. i socialt arbete och socionomi. Grundare till föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK), en feministisk och antirasistisk rörelse som är opolitisk och religiöst obunden. Har tidigare arbetat som socialarbetare i Botkyrka kommun och utkom nyligen med självbiografin: ”Amineh inte större än en Kalasjnikov, från peshmerga till riksdagen”.
Foto_Aygul_KabacaPresentation (pptx, 3 MB) 
Aygül Kabaca
, utbildningsledare och föreläsare vid stiftelsen Mångkulturellt centrum. Hennes fokus ligger på mänskliga rättighetsfrågor, jämlikhet, normer och identiteter. Aygül är legitimerad grundskolelärare och har en bakgrund som projektledare inom internationella utvecklingsprojekt. Hon har en Mastersexamen i Socialantropologi och Mänskliga rättigheter från Columbia University, New York.
awes-1200x1200Awes Osman, lärare vid Nyköpings folkhögskola, språkanalytiker, folkbildare och debattör. Utbildar myndighetspersonal om somalisk kultur, traditioner och islam. Författare till ”Den skinnlösa geten i Somalia” och medförfattare till boken ”Somalier i Sverige”. Lärarutbildad i Mogadishu, universitetsstudier i Indien och arbetslivserfarenhet från Mellanöstern och Afrika.
bi_puranenPresentation (pdf, 2 MB)
Bi Puranen
, docent i ekonomisk historia, forskare knuten till Institutet för Framtidsstudier, generalsekreterare vid World Values Survey. Hennes huvudsakliga forskningsområde är säkerhet och värderingar i ett jämförande perspektiv. Tidigare projekt på Institutet för Framtidsstudier har handlat om Liv & Hälsa, särskilt kvinnors villkor samt tuberkulosens epidemiologi.
Björn Löfdahl, programdirektör Foto: Micke Grönberg/Sveriges RadioBjörn Löfdahl, programdirektör SR Björn Löfdahl började som journalist 1982 och kom till Sveriges Radio 1989. Mellan 2000 och 2006 var han chef för lokalkanalerna i Jönköping, Borås och Norrköping. Han blev programbeställare av nyheter, lokalt utbud och minoritetssändningar 2006 innan han tog över som programdirektör för produktionen och från 2009 också ansvaret för programbeställningar. Han är medlem av Sveriges Radios direktion. 
charlotta-skalen-1200x1200Presentation (pptx, 0,5 MB)
Charlotta Skålén
, samordnare för psykisk hälsa i primärvården inom Uppdrag Psykisk Hälsa på SKL, Sveriges kommuner och Landsting. Hon är också regional samordnare för suicidprevention i Sörmland på Landstinget Sörmland. Charlotta har projektlett Suicidpreventionsprojektet i Sörmland sedan 2013 och arbetat inom Försvarsmakten bland annat som jämställdhetsansvarig, på JämO och på Diskrimineringsombudsmannen, DO
ergin-ozdemir-1200x1200Ergin Özdemir, är kärleksimmigranten, socialentreprenören och föreläsaren med Inkluderande ledarskap och olikheter som huvudämne. Han är utbildad oljeingenjör och har arbetat som reseledare, hotellchef och entreprenör i resebranschen. I Sverige, på jakt efter sitt första jobb, skolade han om till IT-tekniker och fick jobb hos Telia där han snabbt avancerade till olika ledarbefattningar; Helpdeskchef, Regionschef, Affärschef. 2004 valde han åter bli entreprenör, som delägare och VD inom IT-branschen. Ergin har instiftat priset Årets Mångfaldsbragd som går till en individ och/eller organisation som har visat mod genom sitt handlande för mångfald och inkludering.
film-and-tellFILM AND TELL, Projektet SVERIGE – integration i det svenska samhället. I sex kortfilmer tas tempen på integrationen i några av samhällets viktigaste delar; försvar, polis, utbildning, arbetsmarknad, medborgarskap och kulturarv. Filmerna är avsedda som utgångspunkt för samtal och dialog och kommer att visas i SVT i vinter. Under Forum Nyköping får vi chansen att påverka projektet genom att klipp ur filmerna förhandsvisas som vi samtalar om.
hanna-wallensten-1200x1200Hanna Wallensten, utbildad psykolog, som vid sidan av jobbet som skolpsykolog i Stockholm är föreläsare. Hennes föreläsningar berör normer, rasism, bemötande och likabehandling. Hanna är adopterad från Etiopien och föreläser även kring adoptionsfrågor. Hanna har arbetat inom socialtjänsten, psykiatrin, fristående organisationer och teatervärlden.
Henrik-Eriksson-1200Presentation (ppt, 11 MB)
Henrik Eriksson
, utbildningschef för högstadiet och gymnasiet i Nyköpings kommun. Han har en bakgrund som lärare, men har de senaste 12 åren varit verksam som skolledare och skolutvecklare inom både privat och offentlig verksamhet. Närmast kommer han från ett rektorskap på Nyköpings högstadium som sedan starten 2014 rönt stort nationellt och internationellt intresse för satsningen på att bryta skolsegregationen, via det som kommit att kallas Nyköpingsmodellen.
jack_werner1Jack Werner, Journalist, bloggare, debattör och sedan i våras krönikör i DN där han skriver om falska nyheter och ”felaktigheter på nätet”. Ansvarade tidigare för ”Viralgranskaren” i tidningen Metro. 2014 fick han tillsammans med Linnéa Jonjons och Åsa Larsson Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” samt priset Årets folkbildare.
jeanette-gustafsdotter-1200x1200Jeanette Gustafsdotter, jurist och VD för TU – Medier i Sverige (Tidningsutgivarna), som mellan 2003 och 2010 satt i Sveriges Radios styrelse. Jeanette har bl.a. arbetat som vice VD och kommunikationschef på SNS, flertalet år på SVT samt TV4.
jenny-madestam-1200x1200Presentation (pptx, 4 MB)
Jenny Madestam, 
fil dr i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola som forskar om bland annat svenska partier, politiskt ledarskap och social media samt polisutbildning och mångfaldsattityder. Jenny Madestam är en ofta tillfrågad kommentator i SR, SVT och TV4 och var fristående kolumnist på Expressens ledarsidan mellan 2012 och 2015.
jonas-nygren-1200x1200Presentation (pptx, 0,3 MB)
Jonas Nygren
, nyutnämnd nationell utredare med uppdrag att bilda Delegationen mot segregation, förbundschef för Hyresgästföreningen. Jonas Nygren har de senaste sex åren varit kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg och har lång erfarenhet av bostadsfrågor både som politiker, debattör och som deltagare i en arbetsgrupp hos Ingenjörsvetenskapsakademin med inriktning på ”Framtidens goda stad”.
lina-bjerke-foto-elin-elderud-800x800Presentation (pptx, 6 MB)
Lina Bjerke
, doktor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Arbetar även som analytiker på Jordbruksverket och skrev underlag till den parlamentariska Landsbygdskommittén vars slutbetänkande presenterades i början av året. Lina forskar främst på hur kommuner lyckas vara attraktiva platser för boende och företagande och vilken betydelse det har för kompetensförsörjning, innovation, förnyelse och tillväxt.
Liselott Hagberg är landshövding och chef för Länsstyrelsen i Södermanlands län sedan 2012. Hon har varit riksdagsledamot (L) under tio år varav sex som Riksdagens tredje vice talman. Innan Liselott Hagberg blev riksdagsledamot var hon kommunpolitiker i Nyköping. Hon har även varit ledamot i Länsstyrelsens styrelse och råd samt ledamot i Integritetsskyddskommittén och Riksrevisionsutredningen.
marcin_dekaminski_portrait_(photo_mark_kesper)_bigMarcin de Kaminski arbetar på SIDA med yttrande- och nätfrihetsfrågor och är nätforskare, -aktivist och –analytiker. Marcin är rättssociolog och beteendevetare.
Maria-Nystedt-0Z1A98211200Maria Nystedt, ansvarig för Folke Bernadotteakademins program för rättsstatsuppbyggnad och arbetar med utbildning av rättsstatsexperter och rättsstatsarbete i internationella fredsinsatser. Hon har varit rådgivare i EU:s insatser i Libyen och Afghanistan, för FN:s avdelning för fredsbevarande insatser i New York, för FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, och för Europol i Haag. Folke Bernadotteakademin är Sveriges myndighet för fred, säkerhet och utveckling.
Mohammed-Mouaid-1200x1200Mohammed Mouaid, Mäklarstudent och föreläsare med eget företag. Född i ett palestinskt flygktingläger i Syrien, kom till Sverige som barn. Mohammed startade ”Killgruppen” en samtalsgrupp om moral, heder, kvinnor och droger, som ledde vidare till föreställningen ”Det här är jag”. Medgrundare till Gränslöst Mänskligt, som bland annat gjort volontärresa till Lesbos för att hjälpa båtflyktingar.
Nalin-PekgulNalin Pekgul, samhällsdebattör, arbetar som sjuksköterska och f d riksdagsledamot (S) och ledamot av socialdemokraternas ledning i 15 år. Hon är krönikor för den politiskt oberoende tidskriften Fokus, medarbetare i Expressen kultur och aktiv i kvinnogruppen för att återta Tenstas offentliga utrymmen.
Navid-modiri-1200x1200Navid Modiri, moderator, född i Iran, uppvuxen i Göteborg och bosatt i Malmö, känd som programledare och föreläsare. 2009 fick han Stora bloggpriset för sin blogg ”365 saker du kan göra”, vann priset som årets kommunikatör och blev nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.  Han skriver krönikor för Göteborgsposten och Sveriges Radio, arbetar med projekt kring integration och kreativitet och är en ofta anlitad processledare och moderator.
olof-jonmyren-1200x1200Olof Jonmyren, chef för ledarredaktionen och politisk redaktör på Södermanlands Nyheter. Har arbetat på Värmlands Folkblad och Barometern-OT.
oscar_prippPresentation (pptx, 1 MB)
Oscar Pripp,
docent i etnologi, lärare och forskare vid Uppsala universitet, dessförinnan verksam vid Södertörns högskola. Hans forskning är i huvudsak kopplad till frågor som rör migration, multikulturalism, etnicitet/ras och exkludering/inkludering. Oscar Pripp har vidare arbetat som utvärderare och forskningschef på Mångkulturellt centrum.
per_brinkemo-1200x1200Presentation (pptx, 5 MB)
Per Brinkemo
, expert i det Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid länsstyrelsen i Östergötland. Per mottog 2016 PJ-priset för sitt arbete om klanen som organiserande struktur i många kulturer. Han är journalist, författare och föreläsare som arbetat för Svenska Dagbladet, Expressen, Uppdrag Granskning och Dokument Inifrån. Författare till böckerna Mellan klan och stat och Dumpad.
per_westerberg_2016Per Westerberg, bor i Nyköping och var riksdagens talman åren 2006-2014, näringsminister (M) 1991-94 och riksdagsledamot 1979-2014. Per är civilekonom och har idag ett flertal styrelseuppdrag.
Sherin-Khankan-1200x1200Sherin Khankan, dansk imam, författare, samhällsdebattör och grundare av Exit Circle, en frivilligorganisation mot psykiskt våld och social kontroll. Shirin Khankan har också grundat Forum for Kritiske Muslimer och Mariammoskén, Nordens hittills enda moské med enbart kvinnliga imamer. Hon har studerat religionssociologi och filosofi vid Köpenhamns Universitet med inriktning mot islamisk aktivism och sufism i Syrien.
urban_granstrom-1200pxUrban Granström, är socialdemokratrisk kommunalpolitiker och Kommunstyrelsens ordförande sedan 2010. Granström var oppositionsråd under mandatperioden 2006–2010. Han arbetade som lärare innan politiken tog över.
Viktoria-Walldin-1200x1200Presentation (pptx, 19 MB)
Viktoria Walldin
, är socialantropolog på White arkitekter där hon leder undersökningar som kompletterar och breddar samrådsförfarandet. Utvecklingen av Husbyområdet respektive Järvastaden är några av de projekt hon arbetat med. Viktoria är uppvuxen i ett miljonprogramsområde och har utöver socialantropologi även studerat företagsekonomi. Hon har tidigare arbetat med omvärldsanalyser och marknadsföring varav fem år i USA.
viveka-hansson-800x800Viveka Hansson, Programdirektör för nyheter och samhälle på TV4. Började på TV4 som programdirektör 2011. Dessförinnan arbetade hon 16 år på Expressen som nyhetsreporter, nyhetschef, redaktionschef och editionschef. Viveka Hansson började sin karriär som reporter på Norrtälje Tidning.